Barwnik w proszku do aerografu oraz ręcznego malowania
AZORUBINA E122
TLENEK ŻELAZA E172
BRĄZ HT E155
Do stosowania w żywności
Dekorowanie powierzchni i masy: tortów, kremów, galaretek i żeli, form do pralin, czekolady, marcepanów i dekoracji cukrowych oraz ręcznego malowania
Dozowanie:
Dla barwników „do ręcznego dekorowania”: Nanieść wybrany kolor na powierzchnię kremu, formy do czekolady, galaretki.
Rozpylać można np.: „pstrykając” w pędzelek z barwnikiem, delikatnie „dmuchając” na czubek noża z barwniki, ręcznie nanosząc pędzelkiem.
Dla barwników „do aerografu”: Rozmieszać z wodą z dodatkiem alkoholu, nanosić od razu za pomocą aerografu. Rozwarstwianie się płynu i barwnika jest procesem normalny. Po zakończeniu pracy z barwnikami perłowymi należy dokładnie wyczyścić aerograf!
Barwniki „do ręcznego dekorowania” jak i „do aerografu”, można aplikować do mas przezroczystych (np. galaretka) i nieprzezroczystych np. masa cukrowa, marcepan, czekolada.
Informacje techniczne:
Barwniki Perłowe – Metalizowane w proszku to pigmenty. W odróżnieniu od barwników które są cząstkami rozpuszczalnymi, pigmenty są nierozpuszczalne. Dlatego można je mieszać jak i z produktami zawierającymi wodę (np. galaretki) jak i z olej (np. czekolady), oraz stosować powierzchniowo. Z barwników Perłowych w proszku można wykonać farbkę spożywczą, dodając produkt do wody ze spirytusem czy też przezroczystego lukru.
Wersje do ręcznego dekorowania zawierają większe cząstki i efekt brokatu jest bardziej błyszczący.
Opakowanie - plastikowy, zakręcany słoiczek
waga 25g