Barwnik w żelu
Opakowanie:
Jedno opakowanie zawiera 20 gram barwnika
Zastosowanie:
Główne przeznaczenie: Marcepan, Masy Cukrowe i Solne, Śmietana (w tym kremy niskotłuszczowe), Karmelki, Lukry, Styl Angielski.
Ponadto: aplikacje wodnorozpuszczalne - ciasta, dżemy, galaretki, lody, napoje i alkohole.
Zalety barwników w Żelu:
Łatwość wrabiania w masy cukiernicze dzięki niskiej zawartości wody,
Postać płynnego żelu ułatwia dozowanie i zmniejsza możliwość rozlania czy rozsypania barwnika,
Barwnik dozuje się bardzo wygodnie za pomocą zamontowanego w buteleczce zakraplacza.
Uniwersalne i łatwe stosowane, doskonałe dla pojedynczych tortów i dekoracji, oraz klientów prywatnych, pracujących dodatkowo w domu,
Dozowanie:
Zaczynać dozowanie od jak najmniejszej ilości barwnika. Powoli zwiększając dozy do uzyskania pożądanego koloru, a w warunkach domowych
Przyjmujemy dozowanie barwników w Żelu na poziomie 1-3 grama na 1 kilogram masy. Dla uzyskania delikatnych odcieni wystarczą mniejsze dozy (nawet od 0,1g/kg), dla silniejszych wybarwień można dodać więcej barwnika (do 20 g/kg). W przypadku przedozowania, barwnik może migrować oraz upłynnić marcepan i masę cukrową.
Informacje techniczne:
Barwniki w żelu, można ze sobą mieszać.
Barwniki oparte są na syropie glukozowo cukrowym, zawierają minimalną ilość wody (od 2% do 10% zależnie od koloru), co w ograniczonym stopniu, umożliwia po emulgacji barwienie tłuszczy.
Składniki: