Makaroniki to tradycyjne francuskie ciasto, sporządzone z bezy i z mąki migdałowej. Najbardziej popularne są kolorowe makaroniki wypełnione nadzieniem, które zazwyczaj jest robione z kremu na bazie masła, ganarzu lub dżemu o rozmaitych smakach. Słowo "makaronik" pochodzi z Wenecji i oznacza "delikatne ciasto". Ta migdałowa beza jest pokryta gładką, chrupiącą i cieniutką jak kartka papieru skórką, pod którą znajduje się miękkie i wilgotne wnętrze. Kremowe nadzienie sprawia, że makaroniki rozpływają się w ustach. Ten wywodzący się z Francji przysmak, obecnie stał się światowym trendem.
Receptura bazowa
1000 g Makaroniki
200 g woda ok. 40OC
razem 1200g
wszystkie składniki mieszać około 1 minutę na pierwszym biegu, następnie 5 minut na trzecim biegu
ciasto szprycować w formie małych okrągłych biszkopcików na papier silikonowy lub natłuszczoną blachę, okrągłą tylką około 5g każdy
makaroniki odstawić do przeschnięcia na około 30-50 minut przed włożeniem do pieca aby przeschły
piec około 180 o C - około 15 minut
Wydajność: z 1200 g ciasta otrzymamy około 240 makaroników
Ciasto może być barwione za pomocą barwników spożywczych oraz wyciągami owocowo-warzywnymi. Najpierw rozpuść barwnik w wodzie, potem dodaj ciasto i wymieszaj.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna: 442 kcal/1849 kJ
- tłuszcz: 12,00g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9g
- węglowodany: 75,00g
- w tym cukry: 73,00g
- białko: 6,8g
- sól: 0,25g
Opakowanie 5 kg