Dlaczego warto zaprosić dziecko do swojej kuchni?
Pieczenie z dziećmi to nie tylko wspaniały sposób na spędzenie czasu razem, ale również wartość dodana dla rozwoju malucha. Poznaj inspiracje od Fabryki Cukiernika, które możesz z łatwością przenieść do swojej domowej pracowni.
Wspieranie młodych talentów jest ogromnie ważne, to właśnie wtedy młodzi pobudzają swoją kreatywność, nabywają nowe umiejętności oraz uczą się współpracy. Wspólne tworzenie łakoci jest połączeniem przyjemnego z pożytecznym, dlatego warto je wypróbować z dziećmi. Zaczynając od wyboru odpowiedniego przepisu, formy, aż po dekorowanie.
Nauka poprzez zabawę
Wspólny czas w kuchni to nie tylko dobra zabawa, ale również duża dawka nauki. Dzieci na poszczególnych etapach przyswajają nową wiedzę oraz udoskonalają swoje zdolności manualne. Dodatkowo pieczenie pozytywnie wpływa na rozładowanie napięcia po całym dniu w szkole, uczy cierpliwości, pozwala puścić wodzę fantazji artystycznej, a także pobudza zmysł smaku, węchu, dotyku oraz wzroku.
Ciasteczka z krainy dziecięcych marzeń
Domowe ciasteczka są szybkie w wykonaniu, przynoszą mnóstwo radości i co najważniejsze są po prostu przepyszne. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, dlatego tym bardziej warto je wykonać wraz ze swoimi małymi pomocnikami. Wszystko, czego potrzebujemy to dobry humor, składniki potrzebne do stworzenia masy oraz odpowiednie foremki. W Fabryce Cukiernika odnajdziesz kształty dopasowane do zainteresowań dziewczynek oraz chłopców. Jeśli Twój maluch pasjonuje się motoryzacją, z pewnością pokocha wypieki w kształcie samochodów, statków, czy traktorów. Natomiast jeśli pod Twoim dachem mieszka mała księżniczka, upieczcie razem bajeczną gromadę jadalnych jednorożców. Słodki upominek
Chyba nie ma dziecka, które nie kocha czekolady dlatego, jeśli Wasza pociecha wybiera się na kinder party do kolegi, czy koleżanki, koniecznie przygotujcie dla nich coś specjalnego - jadalne dinozaury i wyścigówki! Poniżej znajdziecie przepis na pyszne praliny, które z pewnością wyróżnią się na tle innych słodyczy.
Przepis na ok. 12 pralin
Składniki:
- 200 g mlecznej lub białej czekolady,
- 6 łyżek śmietanki,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: kolorowa posypka lub zmiksowane orzechy.
Sposób przygotowania:
1. Na małym ogniu dokładnie rozpuść masło orzechowe i dokładnie wymieszaj ze śmietanką, olejem kokosowym oraz szczyptą soli. Kiedy masa zgęstnieje, pozostaw ją do wystygnięcia,
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,
3. Przelej ją do specjalnych foremek w kształcie dinozaurów lub wyścigówek. Ważne, aby pierwszą cienką warstwą zakryć ich dno oraz boki, 4. Foremki włóż na kilka minut do zamrażarki,
5. Gdy czekolada wystygnie, nałóż na nią wcześniej przyrządzoną orzechową masę, a następnie zalej grubszą warstwą czekolady,
6. Na tym etapie możesz udekorować czekoladki, posypując je specjalną cukrową posypką lub zmiksowanymi orzechami, 7. Tak przygotowane praliny pozostaw w zamrażarce przez przynajmniej 30 minut. Po tym czasie wystarczy je wyciągnąć z foremek i voilà, gotowe.
Smacznego! ♥︎
Wspólne pieczenie łakoci to niezwykłe przeżycie dla wszystkich domowników. Po pierwsze uczy ono dziecko na wielu płaszczyznach, po drugie pozwala zacisnąć więzy rodzinne, dlatego koniecznie wykorzystajcie ten patent w swoim domu!