Jak co roku w styczniu obchodzimy dwa piękne święta – Dzień Babci oraz Dzień Dziadka. Z tej okazji mamy dla Was prosty i szybki w przygotowaniu przepis na pyszną tarte, która z pewnością wywoła uśmiech na twarzach tych ważnych dla nas osób.
W Polsce Dzień Babci i Dziadka obchodzimy 21 oraz 22 stycznia. Ten czas jest idealną okazją do tego, żeby podziękować im za ich wsparcie, miłość, opiekę, a także wkład włożony w naszą edukację. Istnieje wiele sposobów na okazanie wdzięczności dziadkom, jednak należy pamiętać, że najpiękniejsze prezenty to te przygotowane własnoręcznie i prosto od serca.
.jpg)
Z miłości do Babci i Dziadka
Przepis na tarte z mascarpone i owocami bez pieczenia!
.jpg)
Ciasto:
150 g herbatników,
100 g roztopionego masła.
Masa:
250 g serka mascarpone,
½ szklanki zimnej śmietanki 36%,
4 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzika.
Dodatki:
Ulubione owoce np. maliny,
Powidła owocowe.
Sposób przygotowania:
Ciasteczka drobno pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Następnie przełóż do formy i włóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzoną śmietankę ubij na gładką masę, stopniowo dodając serek mascarpone oraz cukier.
Na wcześniej przygotowane ciasto wykładamy warstwę powideł, a następnie równomiernie rozprowadzamy serową masę.
Owoce myjemy i dokładnie suszymy.
Gotową tatrę dekorujemy za pomocą owoców i tematycznej tappery.
Ciasto należy odstawić na całą noc do lodówki, a na następny dzień sprezentować ukochanej babci i dziadkowi 🍰