Przed nami wyjątkowa data, czyli 23 czerwca - W tym dniu rządzom panowie, a konkretnie nasi wspaniali ojcowie! Z tej okazji Fabryka Cukiernika przygotowała przepis na pyszny iście tematyczny upominek. W końcu słowo „dziękuje” można wyrażać na milion słodkich sposobów…
Tata to synonim niezwykłej mądrości, przeplecionej z miłością i doświadczeniem. To osoba, która dla swoich dzieci potrafi przenosić góry i dokonywać rzeczy pozornie niemożliwych. Doceniać należy go każdego dnia, jednak w Dzień Taty można pokusić się o odrobinę fantazji i własnoręcznie przygotować prezent... oczywiście jadalny!
Słodka niespodzianka dla taty!
Tarta lekka i puszysta jak podmuch letniej pierzynki... Tak oto prezentuje się nasza propozycja prezentu z okazji Dnia Taty. Jej smak oscyluje pomiędzy charakterną słodkością a kwaśną i świeżą owocową nutą. Całość z powodzeniem można udekorować klimatycznym, waflowym opłatkiem. Kreatywnie i z klasą, dosłownie można rozpłynąć się w tym połączeniu.
Składniki potrzebne na tarte:
Około 160 gr herbatników,
100 g roztopionego masła.
Składniki potrzebne na krem:
250 g serka mascarpone,
250 g słodkiej śmietanki (schłodzonej),
Szczypta soli,Opcjonalnie: jedna łyżka cukru pudru.
Dekoracje:
250 g świeżych malin lub truskawek,
Tematyczny opłatek waflowy.
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokrusz na „drobny piasek”, a następnie dokładnie wymieszaj z wcześniej roztopionym masłem. Całość przełóż do formy i delikatnie rozprowadź po spodzie i brzegach,
Tak przygotowany spód, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut,
Zarumienione ciasto pozostaw do wystygnięcia,
W międzyczasie ubij wcześniej schłodzoną śmietankę, systematycznie dodając po łyżce serca mascarpone. W razie potrzeby dodaj cukier puder,
Tak przygotowaną masę, delikatnie wymieszaj ze szczyptą soli i pokrojonymi drobno owocami,
Gotowy krem przełóż na tarte i udekoruj tematycznym waflem. Opcjonalnie możesz wyłożyć owocami brzegi ciasta,
Całość wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).