Powitaj wiosnę razem z Fabryką Cukiernika!
Kiedy upragnione promienie słońca nareszcie witają nas o poranku, a delikatny ciepły wiatr towarzyszy nam w drodze do pracy czy szkoły, należy to odpowiednio uczcić! Jak w spektakularny i jednocześnie pyszny sposób przywitać wiosnę? Poznaj patent od Fabryki Cukiernika.
20 marca oficjalnie rozpoczęliśmy sezon na wiosenne przepisy. To czas, w którym królują lekkie niczym chmurka słodkości, niebanalne połączenia smakowe i pełna dowolność tekstur. Warto wykorzystać ten fakt w swojej domowej pracowni i stworzyć doskonałe na każdą okazję słodkie przekąski.
Jogurtowe muffiny z mleczno-cytrynowym kremem
Nadchodząca wiosna tętni życiem i pobudza cukierniczą kreatywność, dlatego zapraszamy Cię na podróż po ujmujących smakach, które przeniosą Cię wprost do najlepszych kawiarni. Poniżej prezentujemy przepis na przepyszny deser, który z pewnością podbije kubki smakowe Twoich najbliższych i sprawi, że na dobre rozpoczniesz sezon przygotowywania wiosennych słodkości.
Przepis na około 12 muffinek
Składniki potrzebne na ciasto:
- 3 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru z prawdziwej wanilii,
- 120 g białego cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80 g masła,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- Starta skórka z połowy cytryny,
- Szczypta soli.
Składniki potrzebne na ganasz:
- 200 g białej czekolady,
- 25 g masła w temperaturze pokojowej,
- 25 g miodu,
- 200 ml śmietanki 30%,
- Starta skórka z połowy cytryny,
- 3 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do delikatnego wystudzenia,
- Mąkę przesiej przez sitko o drobnych oczkach i dokładnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą,
- Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier, a następnie wymieszaj i połącz z suchymi składnikami, skórką z cytryny, rozpuszczonym masłem oraz jogurtem naturalnym,
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni,
- Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego przełóż ciasto do specjalnej stalowej formy do pieczenia,
- Babeczki piecz przez około 20 minut, a następnie pozostaw do wystygnięcia,
- W międzyczasie przygotuj ganasz,
- Do rondelka wlej śmietankę oraz miód i zagotuj,
- Do mieszanki wrzuć pokruszoną białą czekoladę, startą skórkę z cytryny oraz miękkie masło,
- Kiedy całość zgęstnieje, dodaj 3 łyżki soku z cytryny, a następnie przelej ganasz do miski i pozostaw do wystygnięcia,
- Ostudzony ganasz przełóż do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie kwiatka i umiejętnie uformuj na babeczkach,
- Tak przygotowane muffinki odstaw jeszcze na 30 minut do lodówki.
I voilà, gotowe! Smacznego ❤
Niech rozpływające się w ustach jogurtowe muffinki z mleczno-cytrynowym kremem staną się dla Ciebie symbolem wiosny. Gwarantujemy, że ich aromatyczny smak w połączeniu z przyjemnie delikatną strukturą, pozwalają zapomnieć o otaczającym świecie i pełni rozkoszować się tą słodką chwilą…