i zaskocz swoje dziecko wyjątkowo pysznym prezentem!
Szukając odpowiedniego upominku z okazji Dnia Dziecka, należy kierować się… sercem, najlepiej tym do słodkich deserów! W końcu nic nie cieszy tak, jak własnoręcznie wykonane pyszności. Poniżej znajdziesz najpyszniejszy przepis, który z pewnością wywoła uśmiech na twarzy każdego szkraba.
Deser na patyku
Składniki potrzebne na ciasto:
400 g maślanych ciastek,
1 łyżka miękkiego masła,
200 g serka mascarpone,
200 g rozpuszczonej białej czekolady,
1 łyżka startej skórki z pomarańczy,
25 ml soku z cytryny,
25 ml soku z pomarańczy.
Składniki potrzebne na polewę:
- 400 g ulubionej czekolady,
- barwnik spożywczy,
- posypka.
- Ciasteczka dokładnie pokrusz lub posiekaj i przełóż do miski.
- Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z miękkim masłem, a następnie przełóż wraz z serkiem mascarpone do miski z ciastkami. Wszystkie składniki połącz i wyrób dłońmi. Masa powinna być jednolita, a zarazem wilgotna.
- Z tak przygotowanego ciasta uformuj kulki. Możesz też wykorzystać specjalne foremki do modelowania, np. w kształcie kwiatków lub ludzików lego.
- Do każdej kulki lub figurki wbij specjalny patyczek do lizaków. Uwaga, jeśli używasz foremek, to przed wbijaniem patyczków, włóż masę do zamrażarki na 10 minut, a następnie delikatnie wyciągnij z formy.
- Gotowe lizaki włóż do zamrażarki na 30 minut.
- W międzyczasie rozpuść czekoladę i wymieszaj z kilkoma kroplami wybranego barwnika spożywczego. Całość pozostaw do wystygnięcia.
- Wyciągnij mrożone lizaki, a następnie oblej czekoladą i posyp ulubionymi posypkami. Pamiętaj, że dekorowanie to najlepsza zabawa, dlatego daj się ponieść wyobraźni i stwórz unikatowy, lizakowy bukiet dla swojego dziecka!
Smacznego!
Wszystkim Dzieciom życzymy, aby rozwijały swoje talenty i spełniały najskrytsze (i najsłodsze) marzenia. ❤️