Zainspiruj się na słodko...
- autorski cykl wywiadów Fabryki Cukiernika!
Do cyklu rozmów Zainspiruj się na słodko… zapraszamy interesujące osoby ze święta cukiernictwa i wypieków. Tym razem mamy przyjemność przedstawić Wam Natalię, której pełna pasji twórczość zachwyciła i porwała tłumy na Instagramie. Jej wspaniałe realizacje można zobaczyć na jej profilu pod nazwą @przepis_na_slodko. Skąd bierze pomysły na swoje wypieki, a także jakie są jej słodkie marzenia? Zapraszamy do przeczytania rozmowy z Natalią!
Konto założyłam w 2019 roku, ale pojawiło się wtedy kilka zdjęć i zapał minął. Dopiero od lutego 2021 roku zaczęłam publikować w miarę systematycznie. Początkowo pojawiały się przepisy zarówno słodkie, jak i wytrawne, jednak z czasem obserwujący ukierunkowali mój profil na słodkości, z czego bardzo się cieszę, bo uwielbiam je tworzyć.
2. Jeśli ktoś chciałby specjalizować się w słodkich deserach i ciastach, jak Ty, to od czego powinien zacząć, aby rozwijać swoją karierę?
Specjalizować się to zbyt wiele powiedziane w moim przypadku. Ja po prostu uwielbiam słodkości, a jeszcze bardziej lubię je tworzyć. Myślę, że po prostu trzeba to kochać. Jeżeli jest pasja, chęci do działania i kreatywność, to cała reszta będzie tylko przyjemnością.
3. Co jest najtrudniejsze w prowadzeniu social mediów, a co w nich uwielbiasz?
Wbrew pozorom social media wymagają mnóstwo zaangażowania. Najtrudniejsze jest rozsądne gospodarowanie czasem pomiędzy przygotowaniem wypieku, robieniem zdjęć, pisaniem opisów, a czasem spędzonym w aplikacji. Jednak uwielbiam to, że dzięki social mediom mogę dzielić się tym, co udało mi się stworzyć, a przy tym „spotkać” naprawdę świetnych ludzi z pasją. Myślę, że gdyby nie konto na Instagramie @przepis_na_slodko nigdy nie upiekłabym tylu pyszności. Fantastyczne jest to, że są tutaj ludzie, którzy czekają na nowe przepisy i motywują mnie do działania. Dwa lata temu nawet by mi przez myśl nie przeszło, że stworzymy tak dużą społeczność.
4. Co daje Ci największą radość w cukiernictwie?
Oczywiście jedzenie! A tak zupełnie serio największą radość daje mi dzielenie się tymi słodkościami z najbliższymi.
5. Skąd czerpiesz pomysły na przepisy?
Nie potrafię trzymać się oryginalnych przepisów. W 99% robię coś inaczej i tak zaczęły powstawać zupełnie nowe słodkości. Czasami szukam inspiracji w Internecie. Coś podoba mi się wizualnie, ale niekoniecznie odpowiada mi w smakach, więc wprowadzam zmiany. Generalnie inspiracje pojawiają się na każdym kroku. Mój notes z pomysłami ma mnóstwo pozycji do zrealizowania, które czekają na swój czas ;)
6. Jak zrobić idealne zdjęcie słodkości na Instagram? I jak nakręcić najpiękniejszą rolkę, która oddaje wręcz smak Twojego ciasta czy deseru?
Lubię, gdy zdjęcia są estetyczne i konkretnie pokazują dany wypiek. Ładnie wyeksponowane ciasto w dobrym świetle dziennym zawsze wygląda apetycznie. Rolki zajmują mnóstwo czasu, a ja go z reguły niestety nie mam. Jeżeli już je robię, to pokazuje, jak prezentuje się gotowa słodkość, a także wbijam łyżeczkę w masę. Dzięki temu obserwujący mają szansę zobaczyć konsystencję wypieku / deseru. A dla wielu osób ma ona olbrzymie znaczenie i zachęca do wypróbowania przepisu.
7. Jaki jest najtrudniejszy słodki przepis, który dotychczas zrealizowałaś?
Myślę, że najtrudniejsze wydają się te, których jeszcze nie mieliśmy okazji przetestować. Każdy zrealizowany przepis wnosi coś nowego, a to cenne doświadczenia, z których możemy czerpać w przyszłości.
8. O co najczęściej pytają Cię Twoi obserwatorzy na Instagramie?
Często pojawiają się te dotyczące szczegółów wykonania danego przepisu, użytych produktów i konsystencji ciast. Jednak bardzo popularnym pytaniem, które dostałam setki razy to… „Jak kroisz tak równe kosteczki?” :)
9. Jakie ciasta polecasz na świąteczny stół?
Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć sernika i jabłecznika. Pojawia się również piernik, gwiazda drożdżowa z makiem i przepyszne ciasto skryte pod nazwą - pomarańczowa Fantazja. Te słodkości mogę śmiało polecić.
10. Sekret idealnego ciasta to... Spokojna głowa przy jego tworzeniu i serce, które wkładamy w wypieki.
11. Deser, który sprawdza się na każdą okazję to... Ciasto krówka.
12. Inspiruje Cię… Smaki z dzieciństwa, wypieki innych i ciekawość skosztowania nowych połączeń smakowych. Generalnie wszystko, co tylko się da, staram się czerpać pomysły z wielu miejsc.
13. W Twojej pracowni nie może zabraknąć… Mąki, jajek, cukru oraz oczywiście pozytywnego nastawienia :)
14. Twój ulubiony deser to... Szarlotka z bezą.
15. Marzysz o... Małej kawiarni z moimi słodkościami!
16. Kulinarna droga do sukcesu to... Pasja, kreatywność i zaangażowanie.
17. Twoje słodkie, kulinarne guilty pleasure to... Krówki.