Słoneczne dni i ciepłe wieczory… sezon wakacyjny trwa w najlepsze, zalewając nas letnimi smakami i sezonowymi owocami. Jeśli tak, jak my chcesz uczcić ten wyjątkowy czas, koniecznie zabierz najbliższych na piknik – oczywiście w słodkim, jagodowym wydaniu!
Przygotowywanie pikniku to nie tylko okazja do rozkoszowania się pysznymi wypiekami na łonie natury, ale także szansa na stworzenie magicznego doświadczenia smakowego dla rodziny i przyjaciół. Poniżej prezentujemy niezbędnik piknikowy wraz z wyśmienitym przepisem na sezonowe słodkości.
Słodki niezbędnik
Nie ma nic przyjemniejszego niż planowanie pikniku z bliskimi. Przed wyjściem jednak warto pamiętać o spakowaniu kilku istotnych rzeczy, które zapewnią komfort i wygodę odpoczynku w plenerze. Sprawdź naszą listę i upewnij się, że skompletowałeś wszystko, co potrzebne.- Kosz piknikowy,
- Koc,
- Słodkie przekąski i owoce,
- Opakowanie na jedzenie,
- Napoje,
- Talerze, sztućce i kubeczki.
Jagodowe pyszności
Aromatyczne babeczki wypełnione jagodowym sercem, aż po same brzegi. Tak oto prezentuje się synonim słowa „przyjemność” w słowniku Fabryki Cukiernika. Są puszyste niczym najdelikatniejsza chmurka, a ich słodko-kwaśny smak przenika do wnętrza, pobudzając kubki smakowe do energetycznego tańca. Ponadto ich przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmie więcej czasu niż godzinę.Przepis na około 12 babeczek
Potrzebne składniki:
- 80 g rozpuszczonego i ostudzonego masła,
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 średnie jajka,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 200 g mąki pszennej,
- 115 g cukru pudru,
- 1-2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- Szczypta soli,
- Około 200 g jagód,
- Cukier według uznania (do jagodowego wnętrza).
- Do dużej miski przełóż przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj szczyptę soli,
- Jajka ubij z cukrem pudrem, a następnie przelej do miski wraz z przestudzonym masłem, aromatem wanilionowym i jogurtem naturalnym. Całość dokładnie wymieszaj, pozbywając się grudek.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza,
- Umyte i osuszone jagody, delikatnie połącz z cukrem za pomocą łyżki,
- Przygotuj 12 papierowych foremek do pieczenia,
- Papilotki na przemiennie przekładaj masą i jagodami (im więcej owoców w środku, tym lepiej),
- Babeczki piecz około 20 minut, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Jesteśmy przekonani, że zarówno Ty, jak i Twoi bliscy pokochacie ten przepis. Pamiętaj, że jagodowe perełki najlepiej smakują na łonie natury, dlatego nie wahaj się ani chwili i przygotuj razem z nami idealny piknik!