z Fabryką Cukiernika
Samodzielne pieczenie słodkości to doskonały pomysł na urozmaicanie lunchboxów o ich zdrowsze alternatywy. Poznaj inspiracje od Fabryki Cukiernika, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni!
Kiedy wakacje powoli dobiegają końca, to znak, że czas powrotu dzieci do szkół zbliża się wielkimi krokami. To więc idealna okazja do tego, aby przemyśleć, jak odpowiednio skomponować ,,śniadaniówkę”, aby była jednocześnie zdrowa i dostarczyła dziecku dużo energii do nauki. Poniżej prezentujemy dwa ultra pyszne przepisy na słodkie (ale zdrowe) co nieco!
Ciasteczka owsiane pełne niespodzianek
Musimy powiedzieć to wprost… lunchbox bez odrobiny słodyczy się nie liczy! Warto jednak podejść do tego tematu rozsądnie i sięgać po zdrowsze alternatywy znanych przekąsek. Poniżej przedstawiamy przepis na ciasteczka, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dlaczego są tak rozchwytywane? Odpowiedź jest prosta, nigdy nie wiadomo, co skrywa ich wnętrze… Wszystko zależy od cukierniczej fantazji.
Przepis na około 16 ciasteczek
Potrzebne składniki:
- 2 jajka,
- 150 g jabłek,
- 100 g gruszek,
- 200 g płatków owsianych,
- 40 g syropu z agawy lub miodu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 8 g cynamonu,
- szczypta soli,
- ulubione dodatki np. masło orzechowe, orzechy, gorzka czekolada, nasiona chia itd.
Sposób przygotowania:
- Jabłka i gruszki obierz ze skórki i zetrzyj do miski na tarce o drobnych oczkach.
- Dodaj płatki owsiane, wybrany słodzik, dwa jajka i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie wsyp pozostałe suche składniki oraz dodaj ulubione dodatki.
- Całość pozostaw na około 10 minut, aby płatki owsiane odrobinę zmiękły.
- Rozgrzej piekarnik na 165 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie uformuj ciastka i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Całość piecz przez około 15 minut, do zarumienienia brzegów.
Chlebek bananowy wręcz idealny
Sklepowe ciasta odchodzą w zapomnienie, kiedy do gry wchodzi pyszny w swej słodyczy chlebek bananowy! Jego lekka, jak chmurka konsystencja, perfekcyjnie komponuje się z orzechową lub owocową nutą (śmiało możesz również połączyć oba smaki).
Potrzebne składniki:
3 dojrzałe banany,
2 jajka,
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
45 g gorzkiej czekolady,
masło orzechowe lub ulubiona konfitura.
Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celcjusza.
Do miski wsyp wszystkie suche składniki i delikatnie wymieszaj.
Banany obierz ze skórki i rozgnieć za pomocą widelca, a następnie dodaj wraz z jajkami do wcześniej przygotowanych składników.
Do tak przygotowanej bananowej masy, wrzuć kawałki gorzkiej czekolady (możesz ją też pokruszyć), wymieszaj i przelej do specjalnej blachy.
Całość piecz przez około 45-50 minut, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Przekrój chlebek wzdłuż, obficie posmaruj masłem orzechowym lub konfiturą.