Strrrrrasznie dobre słodkości halloweenowe!
Halloween kojarzy się z maskowym balem przebierańców, strasznymi filmami i przede wszystkim dobrą zabawą. Warto więc wykorzystać ten motyw w swojej słodkiej pracowni wypieków. Niech 31. października na Twoim talerzu zagoszczą jadalne symbole tego święta takie jak: czarownice, duchy, dynie i koty.
Cukierek albo psikus
Uwaga: poniżej mamy dla Ciebie najstraszniejsze przepisy - dla Twoich bliskich i dla dzieci zbierających słodkości i... dla kogo tylko chcesz!
Krwawe paluchy wiedźmy
Przepis na około 12 ciastek.
Składniki:
- 220 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 duże jajko,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu,
- 12 migdałów obranych ze skórki,
- dżem wiśniowy lub truskawkowy.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki wymieszaj.
2. Dodaj jajko oraz pokrojone na kawałki masło. Całość połącz na tak zwaną kruszonkę.
3. Na blacie wysypanym mąką zagnieć ciasto, uformuj, a następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.
4. Nagrzej piekarnik do 190 stopni, wybierając tryb termoobiegu.
5. Po danym czasie wyjmij schłodzoną masę i za pomocą regulowanej rolki do wycinania pasków stwórz mniejsze kawałki, a następnie uformuj na kształt palca.
6. Na każde ciastko wbij jednego migdała, który będzie imitował paznokieć.
7. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż ciasteczka i piecz przez około 8-10 minut.
8. Rumiane paluchy pozostaw do wystudzenia, po czym udekoruj je wybranym dżemem.
Gwarantujemy, że tak wykonane słodkości, zaskoczą każdego małego i dużego stworka!
Smacznego! 👻
Noc słodkich upiorów
Składniki potrzebne na polewę:
- 125 g miękkiego masła,
- 300 g cukru pudru,
- 4 łyżki mleka,
- cukrowe dekoracje,
- czarny barwnik spożywczy.
Sposób przygotowania:
1. Wcześniej przygotowane babeczki, ułóż bardzo blisko siebie na tacy.
2. Do rondelka dodaj masło, cukier puder oraz mleko.
3. Na niewielkim ogniu połącz wszystkie składniki, a następnie zostaw do przestudzenia.
4. Do masy dodaj czarny barwnik i delikatnie wymieszaj.
5. Całość wylej na babeczki (im mniej precyzyjnie, tym lepiej).
6. Przed zastygnięciem masy na wybranych miejscach ułóż cukrowe dynie, koty, duchy i czarownice.
Co teraz? Baw się dobrze, odrywaj kawałki strasznej sceny i dziel z bliskimi!
Smacznego! 👻