Walentynki są doskonałą okazją do tego, aby oderwać się na chwile od codziennych obowiązków i spędzić czas tylko z tą ukochaną osobą. Nie bez powodu istnieje powiedzenie „przez żołądek do serca”, dlatego warto się wysilić i sprawić by ten dzień był jedyny w swoim rodzaju.
Sercowa niespodzianka
P.S. najlepiej smakują podane prosto do łóżka w zestawieniu z aromatyczną kawą.
Czerwone pancakes w kształcie serca
- 150 g mąki pszennej,
- 30 g cukru trzcinowego,
- Szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka kakao,
- 2 jajka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 15 g oliwy z oliwek,
- 170 g wody, Barwnik spożywczy czerwony.
- Serek mascarpone,
- Truskawki, borówki lub inne ulubione owoce,
- Syrop klonowy.
- Do miksera lub robota kuchennego dodaj wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj,
- Do miski wlej wodę i połącz ją z barwnikiem spożywczym. Następnie mieszaj do uzyskania płynnej, czerwonej konsystencji,
- Połącz wszystkie suche składniki z jajkami, oliwą oraz zabarwioną wodą. Miksuj na wolnych obrotach, a w razie potrzeby dodaj więcej wody,
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wlej ciasto. Smaż pod przykryciem,
- Pancakes zostaw do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie idealnie zwarte, za pomocą wykrojników w kształcie serca, zacznij wycinać duże serca,
- Sercowe pancekes wyłóż na ulubiony talerz, a następnie udekoruj serkiem mascarpone, owocami i polej syropem klonowym! Smacznego ❤
Gwarantujemy, że tak rozpoczęty dzień zakochanych na zawsze pozostanie w Waszej pamięci. ❤