Zainspiruj się na słodko - autorski cykl wywiadów Fabryki Cukiernika!
Do cyklu rozmów Zainspiruj się na słodko… zapraszamy interesujące osoby ze święta cukiernictwa i wypieków. W tym słodkim wydaniu prezentujemy Urszi, czyli Urszulę Janusz – autorkę e-booków oraz właścicielkę cukierni w Żabiej Woli pod Warszawą. Ponadto Ula prowadzi również szkolenia oraz sprzedaje własne produkty. Jej twórczość można podziwiać na Instargramie @urszi_i.
Od czego zaczęła się u Ciebie przygoda z cukiernictwem? I dlaczego kolor różowy?
Tak naprawdę przygoda z cukiernictwem zaczęła się od mojego ślubu. Szukałam firmy, która wykonałaby dla mnie słodki stół na ten ważny dzień, ale nie znalazłam nikogo, kto zajmowałaby się tym od A do Z. Postanowiłam więc wykonać go samodzielnie i od tego czasu jestem w cukierniczym świecie.
Różowy kolor lubiłam od zawsze.
Co było w Twoim zawodzie dotychczas największym wyzwaniem?
Najbardziej w pamięci utkwiło mi zatrudnienie pierwszych pracowników, a następnie zarządzanie nimi.
Jaki jest sekret Twojej popularności na Instagramie?
Nigdy nie było to moim priorytetem, ale zawsze starałam się być autentyczna. Wydaje mi się, że właśnie to było i jest kluczowe.
Skąd czerpiesz inspiracje na przepisy?
Najwięcej inspiracji czerpie z podróży.
Opowiedz o słodkości, którą stworzyłaś i jesteś najbardziej z niej dumna
…
Jako pierwsze przychodzi mi do głowy nasze nowe ciasteczko w cukierni - Geo 2.0 o smaku orzecha laskowego, a także monoporcja, w której skład wchodzi tonka, liczi oraz limonka. Przepis na nią można poznać, podczas mojego nowego szkolenia online z monoporcji.
Czy Polacy są zainteresowani słodkościami? Czy Twoje kursy cieszą się dużą popularnością?
Mamy wielu odbiorców nie tylko z branży cukierniczej. Klienci wracają do nas po kolejne kursy i e-booki, często wspominając o tym, że najbardziej cenią sobie sposób przekazywanej wiedzy, a także różnorodność przepisów z ciekawymi połączeniami smakowymi. Takie wiadomości cieszą najbardziej. ❤️
Jakich narzędzi cukierniczych najczęściej używasz w swojej pracowni?
Myślę, że jest to blender i mikser.
Jakie są ciemne strony bycia online w social mediach?
Przede wszystkim jestem wystawiona na regularną krytykę i ocenę oraz na ciągłe oczekiwania dotyczące mojej kreatywności. Odbiorcy pragną nieustającej aktywności w social mediach.
Co powiedziałabyś sobie, gdybyś mogła się spotkać na początku swojej kariery zawodowej?
Nie bój się zatrudnić ludzi i naucz się lepiej delegować zadania oraz wymagać od pracowników.
Jakie masz plany zawodowe? Czego możemy się jeszcze spodziewać?
W ostatnim czasie mnóstwo pracy i uwagi poświęcałam nowemu szkoleniu z Monoprocji. Można je zakupić na naszej stronie internetowej urszi.pl. Dołożyłam wszelkich starań, aby po zakończonym kursie nawet osoba początkująca mogła stworzyć pyszną, a zarazem piękną monoporcję.
Teraz pracuje nad nowym produktem o tematyce tortowej!
Urocze, filigranowe monoporcje, czy zapierający dech w piersiach tort-kolos?
Zdecydowanie wybieram monoporcje!
Twój klucz do słodkiego efektu „wow” to…
Nie tylko wygląda, ale również smakuje!
Deser, który sprawdza się na każdą okazję to…
Sernik.
Inspiruje mnie… Życie i podróże.
Moja ulubiona słodkość to… Nasz nowy ekler o smaku orzecha laskowego.
Marzę o... Domu we Włoszech!
Najtrudniejszy przepis kulinarny do zrealizowania…
Ten, który jest źle wytłumaczony.
Kulinarna droga do sukcesu to… Wiara we własne możliwości!
Moje słodkie, kulinarne guilty pleasure to...
Drożdżówki. ❤️