Zainspiruj się na słodko - autorski cykl wywiadów Fabryki Cukiernika
Pierwszą osobą w naszym cyklu jest blogerka Michalina Dudowicz, której największą pasją jest gotowanie. Pochłonęło ją do tego stopnia, że postanowiła dzielić się swoimi przepisami w internecie. Dlatego od kilku lat prowadzi bloga kulinarnego oraz profil na Instagramie pod nazwą @inmykitchen_pl. Gotowanie i tworzenie przepisów kulinarnych łączy z fotografią kulinarną oraz nagrywaniem krótkich filmów instruktażowych z przygotowania potraw. Jej kuchnia opiera się przede wszystkim na produktach sezonowych, zdrowych i nieprzetworzonych. Przygotowuje potrawy proste, najczęściej z kilku łatwo dostępnych składników, które obowiązkowo muszą być smaczne i apetycznie wyglądać. Wiemy z pewnych źródeł, że przy przygotowaniu słodkości lubi sięgać po akcesoria z Fabryki Cukiernika.
Na zdjęciu nasza rozmówczyni - Michalina
Pasja do gotowania wzięła się z rodzinnego domu, gdzie jako mała dziewczynka obserwowałam mamę i babcię. Babcia była szefową kuchni, później kiedy już przeszła na emeryturę przygotowywała niedzielne obiady dla całej rodziny i do tej pory tak jest. Sprawia jej to wiele radości, kocha to robić i zna się na tym. Ja mam tak samo.
2. Skąd czerpiesz inspiracje na przepisy? Czy tworzysz je od podstaw sama?
Inspiruje się przepisami z domu rodzinnego, trochę je zmieniam, a niektóre po prostu odtwarzam, ponieważ są genialne.Wiele pomysłów i przepisów czerpię z podróży. Kiedy planuję wyjazd do danego kraju, nie może w nim zabraknąć udziału w warsztatach kulinarnych.
fot. Michalina Dudowicz
Powiedziałbym… nie rezygnuj z tego, co Cię uszczęśliwia. Najważniejsze jest zacząć, nie załamywać i być konsekwentnym, bo początki mogą być ciężkie. Ja dzielę się przepisami w mediach społecznościowych oraz na blogu i fakt, że mogę inspirować innych, daje mi wiele satysfakcji.
fot. Michalina Dudowicz
Gotowanie zaczynam od... dobrej muzyki i pysznej kawy.
Najtrudniejszy przepis kulinarny do zrealizowania to... najtrudniejsze są te, które wymagają największego wkładu pracy i cierpliwości, jak np. wielowarstwowe, ozdabiane torty. Ale za to satysfakcja po ich przygotowaniu jest ogromna.
W kuchni nie cierpię, gdy... jest brudno.
Inspirują mnie… podróże kulinarne.
Kulinarna droga do sukcesu to dla mnie... ciężka praca, kreatywność i wymyślanie dań, które po prostu dobrze smakują i apetycznie wyglądają.
Najlepsze ciasto lub deser to… tiramisu.
Moje kulinarne gulity pleasure to… pizza.
fot. Michalina Dudowicz