- autorski cykl wywiadów Fabryki Cukiernika!
Do cyklu rozmów Zainspiruj się na słodko… zapraszamy interesujące osoby ze święta cukiernictwa i wypieków. Tym razem mamy zaszczyt przedstawić Wam Marlenę Doroś i Kasię Chudy, czyli pomysłodawczynie marki cukierniczej Cake me. Ten zgrany duet prowadzi autorskie szkolenia, a także tworzy wyjątkowe torty artystyczne oraz budzące zachwyt ,,słodkie stoły". Wiele ich pięknych realizacji można zobaczyć na ich profilu pod nazwą @cakemegdansk. Zapraszamy do ich słodkiego świata.
1. Jak się to wszystko zaczęło? Skąd wziął się pomysł na Cake Me?
Cake me powstało z potrzeby prowadzenia szkoleń cukierniczych, a także chęci tworzenia niepowtarzalnych piętrowych tortów i spektakularnych słodkich stołów. Chciałyśmy w ten sposób postawić nasze słodkie działania na piedestał i tak oto działamy, jako podmarka Bajkowych tortów w Elblągu.
2. Co daje Wam największą radość w cukiernictwie?
Trudne realizacje, które pozwalają nam się rozwijać oraz autorskie warsztaty. Kochamy dzielić się naszą widzą i cieszy nas, że coraz więcej osób interesuje się tematyką cukiernictwa.
3. Czy zdarzyło Wam się, że wizja Klienta była nie do zrealizowania i zmuszone byłyście mu odmówić?
Uwielbiamy wyzwania, dlatego dokładamy wszelkich starań, żeby zrealizować każdy pomysł klienta. Jednak zdarzyły nam się zamówienia, których musiałyśmy odmówić, ponieważ przykładowo wymagały umiejętności pirotechnicznych.
4. Na co szczególnie zwracacie uwagę przy aranżacji Waszych słodkich stołów?
Nasze desery muszą być dopracowane zarówno pod kątem smakowym, jak i wizualnym. Przykładamy również ogromną wagę do szczegółów. Każdy element dekoracji na słodkim stole jest przemyślany, starannie dobrany i gotowy na czas.
5. Jaka realizacja najbardziej utkwiła Wam w pamięci?
Miałyśmy kiedyś za zadanie, stworzyć słodkości inspirowane światem Anime, na przyjęcie organizowane w średniowiecznym zamku. Musimy przyznać, że był to bardzo ciekawy etap twórczy.
6. Czy Wasze szkolenia skierowane są do osób, które już coś nie coś potrafią, czy raczej do osób początkujących, które chciałyby zacząć swoją przygodę z cukiernictwem?
Program szkolenia jest bardzo rozbudowany, ale jednocześnie tak skonstruowany, aby wszystko było wykonywane po kolei i od podstaw. Dzięki temu nawet osoby niedoświadczone mogą skorzystać z naszych warsztatów i nauczyć się przekroju najpopularniejszych i najważniejszych technik cukierniczych. Bardziej zaawansowani uczestnicy poznają nowe, inspirujące metody oraz połączenia smakowe.
7. Urocze, filigranowe monoporcje, czy zapierający dech w piersiach tort-kolos?
Jedno i drugie! W końcu jesteśmy obie na tym słodkim pokładzie. Kasi konikiem są monoporcje, a Marlena dźwiga kolosy.
8. Klucz do efektu „wow” to… Nieustanny rozwój, śledzenie trendów i ciągłe poszerzanie wiedzy. Naszym atutem jest to, że nie tylko szkolimy, ale również na co dzień zajmujemy się realizacją słodkich projektów. Nie jesteśmy tylko teoretykami, doskonale wiemy, jaki produkt trafia finalnie do naszych klientów.
9. Deser, który sprawdza się na każdą okazje to… Zdecydowanie będą to makaroniki – małe bezowe ciasteczka, przełożone kremem. Ten deser niezmiennie wzbudza zachwyt u każdego.
10. Inspiruje Nas… Literatura branżowa między innymi „So good magazine”. Cukierniczych perełek szukamy również w Internecie.
11. W pracowni nie może zabraknąć… Cukru i dobrego humoru!
12. Wasz ulubiony deser to… Marlena uwielbia ptysia z kremem z karmelizowanych bananów oraz paris brest z kremem chantilly orzechowym. Kasia natomiast ma co miesiąc innego faworyta. Aktualnie na prowadzeniu jest mus z rokitnika ze słonym karmelem i popcornem.
13. Marzymy o... Nasze marzenia dzielą się na te przed sezonowe, kiedy to pragniemy zrealizować wiele spektakularnych, słodkich wizji oraz po sezonowe – wtedy myślimy tylko o zasłużonym urlopie! W końcu kiedyś trzeba naładować baterie.
14. Najtrudniejszy przepis kulinarny do zrealizowania… Zamówienie na tort weselny o smaku karmelizowanego bekonu i syropu klonowego.
15. Kulinarna droga do sukcesu to… Ciężka praca! Wierzymy w to, co robimy, nieustannie się rozwijamy, podejmujemy nowe wyzwania i działamy. Wiadomo, że życie nie jest usłane słodkimi ptysiami, dlatego każde niepowodzenie traktujemy jako lekcję, po której poprawiamy koronę i idziemy dalej.
16. Nasze słodkie, kulinarne guilty pleasure to... Ciasto orzechowe z Biedronki, jest absolutnie przepyszne! Ubóstwiamy również delikatne, puszyste serowe pączusie. Najlepsze jest to, że można je znaleźć w niemal każdej sieciowej cukierni. Także to słodki sen na wyciągniecie ręki.