Masa Pettinice BIAŁA - WHITE
Do modelowania, dekoracji oraz powlekania ciast i tortów.
Opakowanie 5kg
Sposób użycia:
Przed użyciem produkt z serii Pettinice powinien zostać doprowadzony do temperatury minimum 15°C. W celu obłożenia ciasta lub tortu masę lekko uplastycznić poprzez ugniatanie i wałkować do uzyskania odpowiedniej wielkości płata. Podczas wałkowania, w przypadku, gdy masa będzie przywierać do blatu roboczego, należy jego powierzchnię lekko posypać cukrem pudrem. Powierzchnię i boki obkładanego ciasta lub tortu należy wcześniej posmarować cienką warstwą tłustego kremu, który skutecznie zabezpieczy dekoracje przed pochłanianiem wilgoci z wnętrza.
Masy można również użyć do przygotowania dekoracji cukierniczych. Po lekkim uplastycznieniu masę modelować ręcznie lub poprzez użycie specjalistycznego sprzętu cukierniczego.
W razie chęci dodatkowego zabezpieczenia elementów związanych z masą Pettinice przed wilgocią
z otoczenia, istnieje możliwość przesmarowania lub natryśnięcia cienkiej warstwy rozpuszczonego wcześniej 100% tłuszczu cukierniczego lub sklarowanego masła.
Należy:
- zanurzyć ręce w cukrze pudrze, aby ułatwić pracę z produktem.
- wyrobić odpowiednią ilość masy i rozwałkować.
- posmarować powierzchnię ciasta żelem lub marmoladą aby była gładka.
- przykryć ciasto rozwałkowaną wcześniej masą.
- przyciąć do odpowiedniego wymiaru.